Bisættelser har været brugt igennem hele menneskets historie

Ved du om bisættelser er et kristent fænomen? Jeg var selv i tvivl, så jeg begyndte at researche lidt på emnet – og jeg blev både klogere og overrasket over hvor udbredt ligbrænding har været igennem hele menneskets historie. Læs selv med her og bliv lige så klog på bisættelser som jeg er blevet.

Ved at søge lidt rundt på nettet fandt jeg hurtigt ud af, at der har eksisteret en form for bisættelse eller ligafbrænding helt tilbage til stenalderen – og stor set alle religioner har eller gør brug af denne ceremoniform – Vi har altså brændt lig af stort set lige siden vi opdagede hvor vi lavede et bål.

Selv de gæve vikinger havde en speciel form for bisættelse som sender tanker hen på Ringenes Herre. Når folk i vikingetiden blev bisat skete dette nemlig ved at placere afdøde på en tømmerfløde og mens man satte ild til selvsamme skubbede man afdøde ud på den såkaldte sidste rejse. Mens flammerne raste var der stilhed på strandbredden hvor man hver især mindes afdødes i et par minutes før det uundgåelige skete at tømmerfløde til sidst sank til bund med afdøde.

Der var også selv samme ceremonier i Syd Amerika – og her skete det ikke altid for døde personer da folkefærdet dengang troede på menneskeofringer. Man troede man levede efter naturgudernes forgodtbefindende, og hvis man vurdere at en bisættelse ville give en bedre høst så var der ikke så meget at rafle om.

Selv i asien har man tyet til bisættelser, og ligesom det i dagens Danmark er muligt først at blive bisat og derefter få spredt sin aske til havs havde de asiatiske folkeslag også ritualer der indebar spredning af afdødes aske. Der blev dog primært brugt floder i stedet for hav, og tanken var blandt andet, at det ville gøre både floden og den nærliggende jord mere frugtbar.

Læs mere om bisættelser i Danmark

Hvis vi skruer tilbage frem til 2012 og kigger på statistikkerne for hvor mange der vælger bisættelser og begravelser, så vil man hurtigt opdage, at bisættelser siden 60’erne er blevet stadigvæk stigende populært. Faktisk så meget at det begravelser må se sig slået, og har dermed ikke være danskernes fortrukne måde at forlade denne jord i 50 år.

Hvordan mon det ser ud om yderligere 10 eller 100 år?? ? Hvordan mon vi tager afsked med døde om 100 år – og vil der være nogen tilbage, der vælger bisættelse som ceremoniform?

4 thoughts on “Bisættelser har været brugt igennem hele menneskets historie

  1. Det er sjovt som ALT konstant ændre sig – undtagen begravelser og bisættelser.
    Der vil helt sikkert også blive praktiseret disse ceremonier om 100 år – eller for den sags skyld 1000 år.

  2. Jeg tror at vi snart ser mere individuelle former for begravelse og bisættelses-ceremonier. Alt handler jo i disse dage om en selv – og kirken er bestemt så regelret som den har været.

    Se bare på homoseksuelle vielser. Der er helt sikkert forandringer i vente, og vi ser nok kun toppen af isbjerget.

  3. Jeg er nu ikke så sikker på, at der findes bisættelser om 100 år. Til den tid er vi vel forlængst kommet i gang med diverse nedfrysnings-teknologier – og så bliver det nok knapt så populært at blive bisat.

    Der er allerede folk der bliver frosen ned i håb om netop dette.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *