E-cigaretten: Den sunde cigaret

I takt med at sundhedsbevidstheden i løbet af de seneste år er steget kraftigt i det danske samfund, er det blevet mere og mere tabubelagt at ryge. Rygere bliver gang på gang straffet med forbud og afgiftsstigninger, der i sidste ende har til formål helt at afvænne dem fra tobaksrygningen.
Samtidig har de medfølgende sundhedsrisici fået massiv medieomtale, og nærmest alle og enhver kan i dag på stående fod nævne min. 5-10 helbredsfarer, som rygning medfører. Mens de høje herrer hos Prince og Marlboro sidder og river sig i håret over den dårlige publicity, pustes der dog for hver kampagne mod rygning liv i et nyt produkt.

E-cigaretten”, som den elektroniske cigaret kaldes i folkemunde, er nemlig kommet på banen som det sunde alternativ til normale smøger. Den indeholder ingen af de giftige og kræftfremkaldende tilsætningsstoffer, som findes i tobak, men skaber en kunstig ”røg” af fordampet tobaksessens, der i både smag og konsistens ligner normal tobaksrøg.

Det er endnu usikkert, om e-cigaretten er så harmløs, som producenterne påstår, men ét er sikkert: den er med garanti langt sundere end almindelig tobaksrygning. Med e-cigaretten får rygere endda mulighed for let og elegant at slippe udenom de mange forbud, da den udskilte vanddamp forsvinder i løbet af få sekunder og derfor ikke er til gene for ikke-rygere.

Udover at e-cigaretten markedsføres som sund, skulle den endda også være et billigt alternativ til de almindelige cigaretter, der kan koste faste rygere flere hundrede (i visse tilfælde måske endda tusinde) af kroner hver måned alt afhængig af den enkeltes forbrug.

Som det ser ud i dag, er der altså derfor ingen grund til ikke at anskaffe sig en e-cigaret, hvis man da tilhører den del af befolkningen, der endnu ikke har kunnet slippe smøgerne.
Desværre er e-cigaretten endnu så ny på markedet, at der stadig ikke er foretaget en omfattende undersøgelse af, om der kan være sundhedsfarer forbundet med at inhalere den røg, som den genererer.
Det er derfor kun tiden, der kan vise, om e-cigaretten nu også er så sund, som den siges at være. “Gamle” rygere mindes sikkert også, at det i deres unge dage endnu ikke var alment kendt, hvilke konsekvenser tobaksrygning kan medføre.

Dog må e-cigaretten indtil videre siges at være et meget kvalificeret bud på en (for så vidt muligt) harmløs erstatning for den almindelige cigaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *