Om implantater og paradentose – de løse tænders sygdom

Paradentose er noget, der rammer de fleste på et eller andet tidspunkt i livet. Det kan variere fra personer til person alt efter forskellige omstændigheder og faktorer. Paradentose er en såkaldt folkesygdom, som de færreste kan undgå … desværre.

Rent medicinsk er det en betændelsestilstand i den knogle, hvor tandens rod er fæstnet. Efterhånden, som betændelsen bliver mere og mere fremtrædende og udvikler det, ender det med, at knoglen bliver ædt op. Først når betændelsen er nået langt hen i processen vil tanden føles løs. Dette vil selvfølgelig ikke kunne ske, hvis man tidligere har fået behandling med implantater.

Grunden til at denne proces bliver startet, skyldes at der har været en længere og vedvarende betændelse i tandens støttevæv. Dette er inklusiv den knogle, som tandroden er placeret på og sidder fast i. Denne betændelse er altid begyndt i tandkødet, hvorfor det er nødvendigt at holde øje med sit tandkødstilstand hos sin tandlæge, for at kunne se, hvis paradentose er ved at ramme dit tandsæt, som i sidste ende kan betyde, at du mister dine tænder. Fra tandkødet breder betændelsen sig til de omkringværende støttevæv. Betændelsen og paradentose skyldes, at organismen reagerer på bakterier, der befinder sig i efterladte madrester på og mellem tænderne.

Symptomerne og de udsatte

Symptomerne for paradentose er første synlige og mærkbare, når der forekommer tandløsning. Denne løsning sker først, når betændelsestilstanden er meget fremskreden. Derudover vil der forekomme blødninger, som er forårsaget af betændelsen og de bakterier, som befinder sig mellem og på tænderne. Ømhed vil også være tilstedeværende, når man enten børster tænder eller spiser noget. Denne ømhed skyldes betændelsen og tændernes gradvis løsning.

Tandbylder kan også forekomme, hvis paradentosen er tilstrækkeligt fremskreden. Derudover kan der også forekomme tandbylder, som skyldes betændelsen i tandkødet. Bylderne er ømme hævelser i munden, som er fyldt med materie – det kaldes også for pus. Et af de mest synlige symptomer er, hvis man begynder at bløde fra tandkødet. Skete dette, skal man hurtigste muligt opsøge en tandlæge.

Der er flere forskellige faktorer, som kan spille ind på paradentose. Her er det blandt andet rygning, nedsat immunforsvar, diabetes, mundtørhed, knogleskørhed og alder.

Behandling af paradentose med implantater

Der er flere forskellige måder at behandle paradentose på. Det kan blandt andet være ved, at man skal være mere grundig med sin mundhygiejne. Her kan man blive anvist til de steder i munden, som er mest udsat og derfor kræver mere opmærksomhed. Derudover kan det også være, at man pudser tænder og fyldninger glatte, så bakterier har sværere ved at sætte sig fast.

I sidste ende kan det være nødvendigt med en mindre ufarlig operation. I dette tilfælde komme implantater ind i billedet, hvis tænderne virkelig er ved at falde ud. Heldigvis er man kommet rigtig langt også indenfor den videnskab, som tænder udgør, så implantater kan virkelig give et godt resultat, hvor det faktisk kan være svært at se forskel.

Opdages paradentose i god tid, er der en god chance for, at man kan stoppe det. Så husk god mundhygiejne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *